>>6852>Kommer jag som gillar apati och gnäll gilla Komintern eller är de bara gamla skolans socialdemokrater i vänsterförklädnad?Menar du bokstavligt apati och gnäll, eller är det en podcast också? ;-)
Det känns lite som om de spelar olika roller, fast på ett dåligt sätt. Ryan(?) får vara den där obalanserade typen och så är någon sedan lite vettig. Att moralisera verkar vara en naturlig reflex för dem. Idag lärde jag mig att Sverige har fler dollarmiljardärer per capita än USA. Jaha? Det är klart att skattelagstiftningen spelar oerhört stor roll. Men då Sverige är ett så litet land så kunde vi lika gärna ha hälften så många dollarmiljardärer per capita. Det är som att singla slant och du får fyra kronor på raken. Men att singla slant 100 gånger och alla blir krona är extremt osannolikt.
En annan reflex de verkar ha är att så fort någon talar om att gå med i Socialdemokraterna så är det fel per definition. Det är ett parti med stora attitydmässiga problem. Men det är liksom Partiet™. Det går inte att diskutera svensk efterkrigshistoria eller nuläget utan att SAP hänger som en mörk närvaro i ett hörn. (Och säga vad man vill om Offensiv, men de trodde iaf på SAP som organisation.) Så i teorin så borde oppositionen ha haft det mycket enklare. Men det kanske säger mer om oss svenskar som ett folk än något annat.
Jag är dessutom riktigt besviken på senaste avsnittet (vilket ju är korkat av mig). Jag köpte Norbergs senaste bok just i syfte att hitta fel som jag antecknar i marginalen. Och han har faktiskt riktigt bra poänger ibland. Men Komintern försökte inte ens. Inte ett enda "Ja, det stämmer. Men…"
Vet du om det finns någon svensk politikpodcast öht som är typ som att läsa Clartés eller Svensk Tidskrifts artiklar? Oavsett om jag håller med eller inte så är de oftast lärorika och uppiggande. (ETC och Flamman är typ ganska ok, men de kan vara riktigt ojämna och ha ganska mycket trampa på i filttofflorna.)
Här har vi ett läskigt citat från Svensk Tidskrift:
https://www.svensktidskrift.se/ligger-for-mycket-utbildning-bakom-den-vaxande-instabiliteten/<Tidskriften har uppmärksammat Peter Turchin, forskare vid University of Connecticut, som för tio år sedan skrev i tidskriften Nature om att det kommande decennier skulle präglas av växande instabilitet i USA och Västeuropa på grund av en överproduktion av nyutexaminerade akademiker med kvalificerade examina.
<Han pekar på att denna överproduktion av eliter har paralleller tidigare i historien med samma instabilitet som följd.
<Här kan man förmodligen hitta förklaringar både till byråkratkrångel och till dagens wokekultur som härjar på universitet och medieredaktioner i kampen om attraktiva jobb.
<Historiker definierade för länge sedan revolutionsåret 1848 som förorsakat av överskott av välutbildade män.
Skulle kunna vara hämtat från något avsnitt från Zero Books där de diskuterar just "the managerial class". (De kanske tjuvlyssnar på den?! XD)